MG Staerk

Sikkerhed på Legepladsen

Et besøg på legepladsen er mere end bare sjov. Det giver børn mulighed for at forbedre både deres kroppe, hjerner og sociale færdigheder. Det giver dem også en chance for ustruktureret, fri leg, der er vigtigt for en sund udvikling. Sørg blot for at kontrollere, at legeredskaberne er sikre.

Find en Legeplads, Der Passer til Dine Børns Alder

Vælg en Uniqa legeplads med redskaber, der er tilpasset dit barns alder, tilpasset deres evner, udviklingsniveau og størrelse. For eksempel kan mindre gynger, der er beregnet til yngre børn gå i stykker, hvis større børn bruger dem. Og mindre børn, der bruger udstyr designet til ældre børn, kan have svært ved at nå og klatre.

Hvad er Nedenunder?

Ifølge U.S. Consumer Product Safety Commission (USPSC), behandler skadestuer mere end 200.000 børn for legepladsrelaterede skader hvert år. De fleste skader opstår, når et barn falder fra redskaberne ned på jorden. Derfor er den bedste måde at forhindre skader på at sikre, at overfladen derunder kan hjælpe med at absorbere og blødgøre faldet, når børn lander på den.

Undgå hårde overflader som beton eller asfalt. Selvom græs kan se blødt ud, er det ikke en stødabsorberende overflade. USCPSC anbefaler et tykt lag af et af følgende materialer, der strækker sig mindst 6 fod i alle retninger, under legeredskaber:

 • Træflis, jorddækning, sand eller ærtegrus (12 eller flere tommer dyb)
 • Måtter lavet af sikkerhedstestet gummi eller gummilignende materiale

Klatrestrukturer

Børn elsker at klatre. Det hjælper med at opbygge styrke, koordination og dybdeopfattelse og samtidig lade dem se deres omgivelser fra et andet niveau.

For at forhindre fald eller at blive fanget på klatreudstyr:

 • Platforme over 30 tommer over jorden, beregnet til børn i skolealder, skal have beskyttelsesrælinger eller barrierer for at forhindre fald.
 • Lodrette og vandrette mellemrum, ligesom dem mellem rebene i nettene, skal være mindre end 3½ tommer i bredden eller mere end 9 tommer i bredden. Dette er for at forhindre et lille barns hoved i at blive fanget, mens det også forhindrer dem i at falde igennem.
 • Trapper, trin, de vandrette støtter, der bruges til at klatre op på en stige, skal være jævnt fordelt. De trin der skal gribes af børnenes hænder, skal være ca. 1 til 1½ tommer i diameter.
 • Kontroller for skarpe punkter eller kanter. Ved trækonstruktioner skal du kontrollere, om søm eller skruer stikker ud. Metalkonstruktioner bør ikke have rust eller maling, som kan indeholde bly.
 • Lad ikke dit barn bære eller lege med noget, der kan blive fanget i udstyr og udgøre en kvælningsfare. Undgå for eksempel sweatshirts med snore eller halskæder, og hold sjippetov og hundesnore væk fra udstyr. Hvis dit barn kører på en cykel eller scooter til legepladsen, skal han tage sin hjelm af, mens han leger.

Rutsjebaner

Lige, bølgede eller snoede, rutsjebaner giver børnene en blid, selvtillidsskabende oplevelse.

Husk, at:

 • Metalrutsjebaner kan blive meget varme på grund af solen og alvorligt brænde et barns hænder og ben. Plastikglas kan også blive meget varme. På varme, solrige dage skal du lede efter legepladser, hvor rutsjebanen er i skyggen.
 • Rutsjebaner skal have en platform med ræling øverst, så børnene kan holde fast. Der skal være en ræling, tag eller anden struktur øverst, så barnet kan sidde, inden han eller hun rutsjer ned. Åbne rutsjebaner skal have sider, der er mindst 4 tommer høje.
 • Sørg for, at der ikke er sten, glas, pinde, legetøj, snavs eller andre børn i bunden af en rutsjebane. Disse kunne forårsage en usikker landing. Du bør rydde et område med en afstand, der er lig med rutsjebanens højde.
 • Lær dit barn at rutsje ned med fødderne først for at undgå hovedskader, og sørg for, at dem foran dem er helt nede, før de rutsjer.
 • Rutsj ikke ned med dine børn på skødet. Selvom det kan virke sikkert, hvis du holder dem, viser forskning, at børnenes ben ofte bliver fanget og skadet på vej ned.

Gynger

At gynge beroliger børn, bygger sanseevner og hjælper dem endda med at samarbejde bedre med andre børn.

For at undgå skader:

 • Sørg for, at den ryddede afstand foran og bag en gynge og den stødabsorberende overflade derunder er dobbelt så høj som bjælken.
 • Vægge, hegn eller andre genstande skal være mindst 6 meter væk fra hver side af en gynge.
 • Gyngesæder skal være lavet af bløde materialer som gummi, plastik eller lærred.
 • Sørg for at åbne eller “S”-kroge på gyngekæder er lukkede for at danne et 8-tal.
 • Gyngesættet skal være sikkert og dybt forankret for at forhindre, at det vipper.
 • Gynger bør ikke være for tæt sammen. Der skal være mindst 24 tommer mellem gynger og højst 2 sædegynger (eller 1 dækgynge) i samme sektion af strukturen.
 • Fortæl dine børn, at de ikke må gynge på maven eller hoppe fra gyngen. Lær dem, at de ikke må løbe foran gynger, mens andre børn bruger dem.

Husk…

Selv på sikre legepladser, der passer til dit barns alder, er vejledning og opsyn af voksne den bedste måde at forhindre skader på. Faktisk siger forskere, at manglende opsyn er forbundet med næsten halvdelen af legepladsrelaterede skader. Så når dit barn klatrer, rutsjer og gynger, skal du holde øje med, hvad der sker og være klar til at gribe ind, hvis de bruger udstyret ukorrekt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll To Top